Ако имате стайни растения, вероятно е те да са преминали през известна степен на зимен покой, независимо къде живеете – хълмист, покрит със сняг терен в Химачал или “не горещите зими” на Мумбай. Нека започнем с дефиниране на зимния покой и изследване на причините за него.

Тъй като температурите и нивата на светлина падат през зимата, хормоналната активност в растенията се забавя, което кара растенията да навлизат в състояние на покой. Вашите растения по същество почиват през зимата, спестявайки енергия, за да осигурят оптималната си производителност, когато настъпи пролетта, тъй като латентността се изразява в никакъв или много малък нов растеж под формата на нови листа или увеличаване на размера. Ние сме отговорни като градинари за правилната грижа за растенията, така че те да са готови за пролетния прилив на растеж.

Растенията обожават пролетта. Вегетационният период е започнал и всички растения, стайни или външни растения, оживяват. Сега е време да засилим рутината на грижите за растенията. Външните растения реагират на сезонните промени, за да гарантират, че се прехвърлят към следващото за максимална полза. Въпреки това, стайните растения изискват малко помощ, за да се възползват максимално от промяната на сезона.

За да дадете тласък на вашите растения, ето списък с неща, които можете да направите.

Растенията се нуждаят от правилно поливане.

Докато поливането на стайни растения през зимата е необходимо само когато е необходимо и се случва по-рядко, след като времето започне да се затопля, ще забележите, че вашите растения изискват по-често поливане. Това е от решаващо значение за противодействие на изпаряването на водата чрез повишаване на температурите и ускоряването на фотосинтезата, предизвикано от по-силното слънчево греене.

Увеличете честотата на поливане постепенно, за да предотвратите преполиване. За да прецените колко често трябва да поливате растенията си всяка седмица, следете колко бързо изсъхва горният слой на почвата след всяко накисване.

Почистете и почистете растенията си.

В допълнение към подобряването на вашето психическо благополучие и външния вид на вашите растения, почистването и почистването на прах от листата им е от решаващо значение за подобряване на способността им да дишат и ускоряване на фотосинтезата. Темпото на фотосинтезата се забавя от праха, който се натрупва върху листата, което пречи на повърхността на листата да абсорбира светлина. Прахът запушва устицата, микроскопични пори по повърхността на листата, през които листата обменят газове, което забавя скоростта на дишане на растенията.

Въпреки че почистването на листата трябва да се извършва ежедневно, пролетта е времето, когато става по-важно. На по-малките растения трябва да се даде дълъг душ във ваната и да се остави там за няколко часа, за да попият влагата, ако имате такава.

Можете да напръскате обикновена вода върху листата на по-големите растения и след това да ги избършете с мека кърпа, за да ги почистите.

Избягвайте да правите това с кактуси и сукуленти; дайте им бърза четка със суха четка. Като алтернатива, ако можете да организирате сочното си поливане да съвпада с почистването на листата, можете да ги измиете. Просто внимавайте да не навредите на кореновата топка и не ги оставяйте да седят в банята; бързо ги изсушете след измиване.

Съветвам ви да не използвате средства за лъскане на листата, защото те нямат благоприятен ефект върху здравето на растенията.

Вашите растения в нови саксии или саксии.

Началото на пролетта е фантастична възможност да дадете на вашите растения нова почва или, ако са свързани с корени, да ги пресадите в по-големи саксии. Вашите растения ще оценят допълнителната стая, защото пролетта носи свежи корени и издънки. Освен това, да предположим, че са следвани правилните процедури по време на презасаждането. В този случай вероятността растението да изпадне в шок е доста минимална, тъй като хормоните на растежа са в преувеличение и по същество щастливи.

Тъй като растенията са подготвени да абсорбират хранителни вещества след сух период през зимата, добавянето на бавно освобождаващи се торове и компост към вашата саксийна смес по това време също е отличен вариант. За да гарантирате, че вашите растения се развиват възможно най-много, продължете да ги торите на всеки три седмици от пролетта до началото на следващата зима или приблизително около Дивали.

Освен това, това е идеалното време за засаждане на семена и отглеждане на нови растения.