В 9 лесни стъпки научете как да създадете органична градина.

Опитвате се да консумирате повече органични храни, за да намалите броя на пестицидите, които вие и семейството ви приемате, като същевременно допринасяте за опазването на околната среда. Един поглед към билета ви за пазаруване на хранителни стоки обаче разкрива, че купуването на биологични продукти бързо може да стане непосилно скъпо. Органичното градинарство е чудесен начин да отглеждате сами вкусни и пресни продукти, като същевременно се забавлявате и учите.

Затруднени ли сте откъде да започнете? Въпреки че можете да наемете някой да създаде и управлява органична градина за вас, повечето от нас могат да запретнат ръкави с изненадващо малко работа. Не забравяйте, че можете да започнете с малко, дори само с едно или две растения. Ако нещата не са перфектни веднага, не се притеснявайте.

Ако градината ви е органична, няма да използвате синтетични торове или пестициди, но това не означава, че растенията ви ще бъдат оставени на самотек. Можете да използвате различни инструменти за подобряване на здравето на растенията и за възпиране на вредителите. Прочетете за подробни съвети от Лесли Ланд, блогър, който е написал 1000 въпроса и отговора за градинарството за New York Times и други сайтове.

Подготовка на почвата

Ще искате да се уверите, че почвата в новата ви органична градина е подходящо подготвена, за да постигнете най-добри резултати. И вие, и растенията трябва да се храните, затова се уверете, че зеленчуците ви получават много свежи хранителни вещества – здравата почва спомага за развитието на здрави и продуктивни растения. Химическото третиране на почвата може да убие полезните бактерии, червеи и други микроби в почвата и да проникне в храната ви.

Изследването на почвата е най-подходящият подход за определяне на нейното качество. Можете да закупите комплект за домашно тестване или да изпратите проба по пощата до местната служба за съвети в земеделието. Срещу малко пари можете да получите подробна разбивка на pH и хранителните нива, както и съвети за третиране; не забравяйте да споменете, че се занимавате с биологично земеделие. Обикновено е за предпочитане да се направи тест през есента и да се добавят органични хранителни вещества преди настъпването на зимните месеци.

Създаване на качествен компост

Компостът е полезен за всички градини и можете да произвеждате свой собствен на място. Ей, това е напълно безплатно! Превръщайки боклука в “черно злато”, компостът подхранва растенията, пести вода, намалява плевелите и не позволява на хранителните и дворните отпадъци да попаднат в депата за отпадъци. Не е лесно да се използва твърде много компост, когато се разпръсква около растенията или се смесва с почва за саксии.

Най-добрият компост се получава чрез смесване на почва, вода и въздух с правилно съотношение на богатите на азот и въглерод органични отпадъци. Може да изглежда, че това е сложна химия, но не се паникьосвайте, ако имате време да произведете перфектния компост. Дори купчина, която е била пренебрегвана, ще даде задоволителни резултати.

Избор на най-добрите растения

Заслужава си да изберете растения, които ще растат във вашия конкретен микроклимат. Погледнете зоните на издръжливост на USDA като основно ръководство. Изберете растения, които ще виреят добре на всяко място, като вземете предвид светлината, влагата, дренажа и качеството на почвата. Тези фактори обикновено се степенуват в повечето градини. Вашите растения ще бъдат по-устойчиви на натрапници, ако са щастливи.

Когато купувате разсад, търсете растения, които са отгледани без използването на химически торове или пестициди. Местният фермерски пазар е страхотно място за начало, тъй като може да съдържа местни растения и видове, които са подходящи за вашето местоположение. За предпочитане е да се използват стабилни разсади с малко, ако изобщо има такива, цветове и коренова система, която не изглежда пренаселена.

Слънчогледите, едногодишните макове, кориандърът, копърът, едногодишният флокс, ларксът, едногодишната лупина, утринните цветя, сладкият грах, тиквата и краставиците са най-подходящи за отглеждане от семена.

Засаждане на култури

Събраните растения, като например зеленчуци или рязан цвят, трябва да бъдат плътно групирани в лехи, които няма да бъдат разхождани. Повдигнатите лехи са чудесен вариант. Групирането ви позволява да насочите компоста и хранителните вещества, като намалите плевенето и разхищението на вода. Големите разстояния между редовете подпомагат циркулацията на въздуха, което помага да се предотврати заразяването с гъбички.

Не забравяйте, че разсадът не винаги е незначителен и трябва да избягвате да го засенчвате. Добра идея е да разреждате посевите според препоръките на разсадника.

Според Лесли Ланд тези растения често са печеливши, ако искате максимална възвръщаемост на биологичните продукти при ограничена площ и време:

1. Недетерминантни домати: името им идва от факта, че лозите продължават да растат и да произвеждат нови плодове до замръзване.

2. Нехибриден (традиционен) полски фасул: Ако ги държите откъснати, те ще продължат да растат и да дават продукция до зимата.

3. Тиквички: Всичко, което сте чували за лавините от тиквички, е вярно, особено що се отнася до хибридните видове.

4. Швейцарски манголд: Докато растенията имат достатъчно вода, можете да откъсвате външните листа в продължение на месеци, а всяка беритба ще остане нежна.

5. Висок снежен грах и захарни петна: Те са лесни за отглеждане и дават вкусни резултати.

Поливане

Поливането на растенията сутрин обикновено е най-добрият вариант. Защо? Сутрините обикновено са по-спокойни, с по-малко ветрове, което намалява количеството вода, загубено чрез изпарение. Растенията, поливани вечер, остават влажни през нощта, което ги прави по-податливи на гъбични и бактериални заболявания.

Би помогнало, ако в идеалния случай хидратирате корените, а не растителността, която бързо се уврежда. Капковата или напоителната система или просто поливането на основите на растенията с ръка може да бъде доста ефективно.

Повечето специалисти препоръчват значително, рядко поливане за утвърдени растения, често по един сантиметър вода всяка седмица (включително при дъжд). По-дълбоките корени, които създават по-енергични растения, се насърчават с едно или две пръскания седмично. За да не зашеметявате нежните растения, използвайте вода със стайна или близка до нея температура; идеална е дъждовната вода.

Плевене

Плевелите растат независимо от това къде живеете. Изскубването им на ръка може да изглежда трудно – и може да бъде – но може да бъде и полезно упражнение и да ви накара да излезете на чист въздух.

Мулчът помага за защита на почвата, като същевременно намалява броя на плевелите, с които трябва да се справяте. В краен случай органичният мулч и бурлакът ще са достатъчни. Сламата е евтина, но не е дълготрайна. Дървените стърготини са привлекателни, но могат да бъдат скъпи. Много хора предпочитат да използват окосена трева, но тъй като тя е богата на азот, трябва да се използва само за растения, които изискват много хранителни вещества, като например тиквички и марули.

Растителна защита без пестициди

Ако вредителите нападат градината ви, това може да означава други проблеми, така че първото нещо, което трябва да направите, е да се уверите, че растенията получават достатъчно светлина, хранителни вещества и вода. Също така имайте предвид, че разнообразната градина намалява количеството на един вид растения, достъпни за вредителите, като намалява един вид растения, познати на неприятелите.

Естествените хищници, като жаби, жаби, гущери, птици и дори прилепи, е полезно да присъстват в градината ви. Полезните насекоми, особено божиите кравички, могат да бъдат най-добрите ви приятели. Много разсадници дори ги продават в кутии, въпреки че има голяма вероятност да не издържат дълго. За да привлечете приятелски настроени хищници, оставете скромен източник на вода навън. Растенията с малки цветове, като сладък алисум и копър, също са красив избор, тъй като привличат хищни насекоми. Могат да се използват и покрития за редове и мрежи.

Bacillus thuringiensis, естествено срещаща се бактерия, която нарушава храносмилането на гъсениците и други листогризещи, е едно от органичните оръжия. Градинските масла, инсектицидните сапуни, чесънът и спрейовете с люти чушки са други възможности.

Събиране на реколтата

Не забравяйте да се възползвате от ползите от упоритата си работа! Като цяло, колкото повече реколта събирате, толкова повече ще дадат растенията ви.

По време на пиковия сезон за събиране на реколтата вероятно ще откриете, че проверката на градината всеки ден е най-добрият вариант. Имате ли билки? Наберете ги точно преди да ви трябват, ако ще ги използвате в прясно състояние. Ако ще ги сушите и съхранявате, изчакайте малко преди да цъфнат, когато ще имат максимален аромат. Събирайте всички билки, с изключение на босилека, в средата на сутринта, след като росата е изсъхнала. Босилекът трябва да се събира в късния следобед, тъй като ще оцелее по-дълго на слънце.

Събирайте зеленолистните растения на интервали от цялата реколта, по малко от всяко растение, преди да ги приберете. Преди да изпратите пъпките за цъфтеж на броколито, изчакайте, докато централната глава стане толкова голяма, колкото ще стане. Ако я отрежете точно над листния възел, останалата част от растението вероятно ще даде повече продукция. По принцип рязането на зеленчуци с остър нож или ножица е за предпочитане пред разкъсването с пръсти, което може да доведе до по-голямо увреждане на растителната тъкан.

Ако имате изобилие от храна, не забравяйте, че можете да я замразите, да я съхраните в кореноплодна изба или да я консервирате. Наслаждавайте се!

Организиране на

Не забравяйте да извадите целия организъм, ако откриете болни растения по време на сезона или в края на годината. Не забравяйте да изгребете под листата, тъй като болните листа могат да приютят проблеми за дълго време. Поставете всички заразни остатъци в гората, поне на метър дълбочина в земята, или на огнището.

По-голямата част от здравите растения или растенията с изтекъл срок на годност могат да бъдат оставени на място през зимата. Растителната покривка може да ви помогне да предпазите почвата от ерозия, като същевременно осигурява храна и дом за птиците и други същества. Вместо да изскубвате едногодишните растения, за предпочитане е да ги отрежете. Така ще оставите почвата непокътната, а плевелите няма да могат да се установят.