Експерти по градинарство

Пеперуденият храст (Buddleja davidii) е листопаден храст, който цъфти обилно от лятото до есента и привлича пеперуди и други нектаролюбиви насекоми.

Другото име на този храст е летен люляк, а цветовете му са в разнообразни цветове. Пеперуденият храст може да достигне височина до 15 фута, а лилавите цветове изглежда привличат пеперудите повече от белите и тъмнолилавите.

Той не изисква особена поддръжка, а само годишно подрязване. Въпреки това, през вегетационния период е необходимо да се засаждат мъртвите цветчета. Отслабването насърчава цъфтежа и спомага за поддържането на компактна форма.

Пеперуденият храст е листопаден храст с бърз растеж, който привлича пеперуди и други нектаролюбиви насекоми. (С любезното съдействие на автора)
Храстът на пеперудите е отличен пример за това колко труден може да бъде изборът на растения за вашия двор. Инвазивното растение в най-малко от Съединените щати го е класифицирало като инвазивен вид в около 20 щата. Първоначално е внесено в Китай. Въпреки че все още не е добавено в списъка на инвазивните растения в Тексас, се очаква скоро да бъде добавено. Неместните растения изобилстват в нашите градини. Много от тях са въведени в търговията с растения, защото привличат по-малко вредители и нямат естествени противници в този район. Не всички от тях обаче са станали натрапчиви. От друга страна, инвазивните видове могат бързо да завладеят и да изместят ценната ни местна флора. Пеперуденият храст е агресивен натрапник, който расте по бреговете на потоците в по-влажните райони на страната ни. Вятърът разпространява хиляди малки семена от всяко растение. Възрастното растение може да се възстанови и от корените. Така че, ако решите да засадите това растение, трябва РЕЛИГИОЗНО да го ЗАГЛУШИТЕ, за да предотвратите разпръскването на семената, а отглеждането на някой от сортовете, които са стерилни или произвеждат по-малко семена, е друга възможност.

Дори стерилното растение да не е инвазивно и да осигурява нектар за насекомите, то не е растение, което е гостоприемник на ларвите. Изборът за нас е лесен. Ние отглеждаме местни растения не само защото са прекрасни, но и защото осигуряват ресурсите на нашата градска дива природа, за да оцелее.

Съществуват и някои местни варианти. Семейство Buddlejaceae – пеперудови храсти – включва местни американски растения. Четири вида са включени в Търсачката на местни растения на Лейди Бърд Джонсън. Wooly Butterfly Bush, Buddleja marrubiifolia, е един от тях и може да бъде намерен в търговията с растения. Той е деликатен през зимата, така че имайте предвид това, докато го засаждате. Ageratina havanensis, Fragrant White Mistflower, цъфти късно през есента и подобно на родственото си растение от Транспекос, Ageratina wrightii, или White Mistflower, привлича нектарни насекоми. Нашите местни златни пръчици и астри също са отлични добавки към нашите местни местообитания на пеперуди и пчели.