Градинарството е уникален вид терапия, която доставя удоволствие и може да озарява деня ви. Познаването и притежаването на правилните градински инструменти ще улесни всеки любител на градинарството, тъй като всяка добра работа започва със специални инструменти.

Според скорошно проучване на градинарството, 62% от собствениците на жилища искат да засадят повече тази година, отколкото през 2021 г. По-шокиращото е, че Millennials съставляват значителна част от новите градинари.

Така че, ако се интересувате да се присъедините към тази нарастваща тенденция и да се възползвате от здравните предимства на градинарството, ние сме събрали редица от най-важните инструменти за градинарство и как да ги използвате.

1. Лопата и лопата

Лопата е универсален инструмент, който може да се използва за различни задачи. Има дълга дръжка и глава, която може да променя формата си в зависимост от употребата му. Градинските лопати се предлагат в различни форми и размери.

куха глава (за пренасяне на материал из двора, без да прави бъркотия)
с кръгло лице (за загребване на материал)
сплескан (за остъргване)
Лопатите са универсални инструменти, които могат да се използват за пренасяне на материали (почва, компост, тор, оборски тор), премахване на плевели, изстъргване на повърхности, копаене на дупки, запълване на легла с различни материали, разпръскване на материали и т.н. И така, как да разберете какво да търси в лопата?

Изберете лек дизайн, който няма да ви измори бързо по време на работа. Винаги използвайте известна марка и средна дължина на дръжката.
Дългите дръжки ще облекчат напрежението в гърба по време на работа, но по-късите дръжки ще ви позволят да бъдете по-прецизни.
Градинска лопата има дръжка и правоъгълно острие на главата. Основната разлика между лопата и лопата е, че лопатата има по-къса дръжка и плосък ръб, докато лопатата има по-дълга дръжка с извити остриета.

В градината лопатите са от решаващо значение, тъй като ви позволяват да копаете дупки за засаждане и да премествате почвата от едно място на друго. Този инструмент също е чудесен за пресаждане, изграждане на ръбове на градински лехи, разбиване на отпадъци и корени, кантиране и др.

Когато купувате пика, изберете от следните опции:

Той е от неръждаема стомана, тъй като повърхността му е плоска, което позволява на веществото да изтече, без да бъде уловено.
Изберете дръжка от твърда дървесина с по-голяма дължина, за да предпазите гърба си по време на работа и да издържите по-дълго.

2. Дюза и маркуч

Всеки градинар трябва да полива растенията си и затова маркучът е задължително условие. Освен това, тъй като различните растения имат различни нужди, може да помислите за добавяне на регулируема дюза, за да имате най-добър контрол върху количеството вода, което прилагате.

Вашият градински маркуч трябва да е дълготраен, висококачествен, лек и лишен от прегъвания. Каучук, винил или комбинация от двете са най-често използваните материали за направата на маркучи:

Виниловите маркучи са по-евтини и по-леки, но са по-податливи на прегъване.
Гумените маркучи са по-издръжливи, по-тежки и по-скъпи и се прегъват по-малко. Подсилените маркучи с метални намотки или мрежеста облицовка включват метални елементи, притиснати между гумените и виниловите слоеве, укрепвайки маркуча и намалявайки прегъването.
Въпреки това, наличието на подсилен маркуч не гарантира, че той няма да се прегъне, така че ще трябва да разработите други мерки, за да го запазите в безопасност и да удължите живота му. В тази ситуация ще ви трябва количка за макари, свободно стоящ държач или прибираща се макара за градински маркуч. Вашите предпочитания и финансови ограничения определят опцията, която изберете. Количката с макари, например, е най-основният и рентабилен избор.

За съжаление, той е значително по-труден за използване и отнема повече време от прибиращата се макара. Свободностоящият държач за маркуч може да бъде привлекателен и да поддържа маркуча ви без прегъване, но маркучът ще се вижда. Въпреки че прибиращата се макара е малко по-скъпа, тя е модерна, сигурна и ефективно съхранява маркуча.

Когато пазарувате градински маркучи и дюзи, не забравяйте да потърсите:

Купете маркуч, който е достатъчно дълъг, за да покрие вашата градина или разтегателен (измерете разстоянието между вашия кран и вашия двор и изберете малко по-дълъг маркуч).
Изберете гъвкав маркуч, но не най-гъвкав, защото ще се прегъва повече. Използвайте дюзи с различни модели на пръскане, за да регулирате вида на поливането въз основа на етапа на растеж на всяко растение.

3. Мотика за градинарство

Градинска мотика се предлага в различни стилове и размери. Има дълга дръжка и глава, наклонена встрани от дръжката. Чрез разбиване на повърхността на земята, мотика помага на градинарите да обработват повърхността на почвата.

Работата с мотика около растенията ускорява минерализацията на органичните съединения, което подпомага растежа на растенията и увеличава максимално количеството налична вода. В допълнение, това оборудване помага при подготовката на почвата за лехи, плевене и прехвърляне на мръсотия след копаене, наред с други задачи.

Ето някои неща, които трябва да имате предвид, когато купувате жилище:

изберете такъв с дълга, здрава дръжка.
Мотиките с тесни остриета са чудесни за покриване на почвените пространства между вашите растения, защото са по-точни. Мотиките с по-широки остриета са най-добри за разбиване на повърхността на земята, копаене на дупки за засаждане и извършване на тежка работа, защото са по-мощни.
Когато трябва да разбиете твърда мръсотия, използвайте по-тежък инструмент; използвайте по-леко устройство, когато се налага да извършвате по-деликатна работа.
Мотиките с остри остриета са по-ефективни и ви спестяват време.

Рейкът е номер четири.

Греблото е един от най-важните инструменти, които всеки градинар трябва да притежава. Въпреки че се предлага в различни форми и размери, този инструмент е лесно разпознаваем по дългата си дръжка и назъбената глава. Следните са някои от най-разпространените видове:

Традиционното гребло, обикновено с ширина между 12 и 24 инча, е идеално за изравняване на земната повърхност. Когато трябва да свършите прецизна работа, изберете по-малък.
Грабло за листа прилича на ветрило и помага на градинарите при събирането на паднали листа в двора си.
Грабло за чакъл е инструмент с извити зъби, използван за преместване на чакъл.
Когато търсите градински гребло, имайте предвид следните точки:

Избраното от вас гребло трябва да е съставено от метал и да има дълга, здрава дръжка.
Друг вариант е да използвате дървено гребло; те обаче са по-малко здрави от металните гребла.
Регулируемите гребла са идеални за големи градини, тъй като ви позволяват да стигнете до всеки ъгъл.

5. Мистрия

Мистрия е малък ръчен инструмент с остри остриета. Въпреки че не изглежда толкова силен като лопатите и лопатите, той е много полезен в градината. Този инструмент е чудесен за изкопаване на малки дупки при подготовка за засаждане на цветя и стоки.

Ръчни мистрии също се предлагат в различни размери и стилове. По-голяма мистрия загребва повече материал и има по-дълго острие. Полезно е за подготовка на почвата за по-малки растения, саксия, повдигане на растения по време на трансплантация, преместване на материал и така нататък и създаване на дупки.

Мистрия, която трябва да вземете, е:

Тъй като трябва да стои права и срещу натиск, докато работите, дръжката трябва да бъде издръжлива и изработена от неръждаема стомана. Също така трябва да е удобно, за да се избегне напрежение и дискомфорт в ставите.
Връзката между дръжката и главата трябва да е здрава; в противен случай директорът може да се отдели от дръжката.

Количка No6

Друг задължителен инструмент е количката, която позволява на градинарите да преместват предмети из градината и е особено полезна за тези, които имат обширни градини. Количките се предлагат в различни размери, цветове и модели, но тяхната задача е да транспортират предмети из вашата градина (инструменти, материали, растения).

Когато разглеждате количките, ще откриете, че те се предлагат в различни форми и размери.

конвенционален (едно предно колело, две задни колела; подходящо за преместване на по-леки тежести)
задвижван от превозно средство (многократни завъртания и е по-лесен за маневриране)
задвижване на две колела (едно колело от едната страна и едно колело от другата страна)
сгъваем (сгъваем дизайн, изработен от плат, най-добър за леки товари и спестяване на място)
Обемът на ваната може да варира от 2,5 до 10 кубически фута, така че изберете размера, който най-добре отговаря на вашите нужди.
Дръжките могат да бъдат изработени от дърво или пластмаса, с една или две дръжки и са създадени ергономично.
Добрата количка трябва да включва следните характеристики:

Той трябва да има две дръжки за баланс и поне две колела и трябва да бъде изработен от метал, а не от пластмаса, защото металът издържа по-дълго. Не трябва да е твърде тежък, за да можете да го местите.

Ножици за подрязване

Ножиците за подрязване имат къси дръжки и две извити остриета, подобни на ножиците. Те са друг важен инструмент за градинарите, тъй като помагат при рязане на стъбла и клони и премахване на мъртвия растеж. Градинарите могат да използват тези ножици, за да прибират реколтата си, което ги прави полезни през сезона на прибиране на реколтата.

Ножиците са разделени на три категории:

трябва да се избягват ножиците за подрязване (с две остри извити остриета, които работят като ножици)
ножици за наковални (два меча, но само единият има режещ ръб и работи като нож)
ножици с тресчотки (идва с механизъм и са отличен избор за хора със слаби ръце и болезнени китки)
Ножиците, които имат по-дълги дръжки и по-големи извити остриета, са известни като лупери. За по-големи клони или такива, които са трудни за достигане, може да се използват лофери или ръчни ножици. Ножиците за подрязване са по-добри за подрязване на по-малки клони и растения.

Ножиците или лоферите с добро качество трябва:

разполагат с остриета от неръждаема стомана, които са остри като бръснач
ергономично проектирани (с възглавници) дръжки, които не натоварват твърде много ставите
Вземете ножиците или луперите в ръката си, за да ги усетите по-добре и да определите дали размерът на инструмента съответства на размера на вашата ръка.

Заключение

Всички инструменти, които описахме, са от съществено значение за всеки градинар, независимо дали е експерт или неопитен. Ако искате да имате успешна градина, първото нещо, което трябва да направите, е да инвестирате във висококачествени инструменти. Проверете дръжките, ставите и пантите на всяко ново устройство, преди да го закупите.

След това тествайте инструмента в ръката си, за да се уверите, че не е твърде голям или твърде малък. Инвестирането във висококачествено градинско оборудване спестява време и пари и гарантира вашата безопасност. Градински нож, серфует, трион, плевел, кант и друго общо оборудване за добре оборудвана градина включват:

С тези прости инструкции лесно ще намерите всички необходими инструменти и ще се присъедините към 18,3 милиона нови градинари в Съединените щати, които откриха ползите от градинарството, когато започна пандемията от COVID-19.