Разглеждаме как да създадете зеленчукова градина от нулата, кои зеленчуци да отглеждате и кога да засадите какво в Ръководството за зеленчуково градинарство за начинаещи. Тази година сме включили „начален“ дизайн на градината, който осигурява лесни за отглеждане култури, придружаващи стратегии за засаждане и някои красиви цветя!

Ръководство за начинаещи за зеленчукопроизводство

Може би се чудите защо градинарим. Какво ще кажете да ядете най-добрите плодове и зеленчуци, които някога сте яли? Сладките, сочни вкусове и цветни текстури на прясна храна в градината ще ви удивят, ако никога не сте я опитвали. Пресните зеленчуци са несравними, особено ако ги отглеждате сами, което е възможно.

Въпреки че на пръв поглед може да изглежда непосилно, градинарството е изключително удовлетворяваща дейност. Основите на зеленчуковото градинарство и планирането са разгледани на тази страница, включително как да изберете най-доброто място за вашата градина, да проектирате градина с подходящ размер и да решите кои зеленчуци да отглеждате.

Изберете правилното местоположение

От решаващо значение е да изберете подходящо място за вашата градина. Некачествените зеленчуци може да идват от неподходящо място! Ето някои насоки за избор на реномиран уебсайт:

Зеленчуците често изискват 6 до 8 часа пряка слънчева светлина всеки ден. Няколко зеленчуци ще издържат известна сянка, главно зелените сортове.

Засадете зеленчуци на повдигнато легло или висок ред за повишен дренаж, ако почвата ви е лошо дренирана и задържа влага. Влажната почва води до влажни корени, които в крайна сметка могат да се разпаднат, ако земята ви е груба. Обработете го и отстранете скалите, защото те ще възпрепятстват развитието на корените и ще доведат до по-слаби растения.

Избягвайте опасни или ветровити места, тъй като тези условия могат да накарат вашите млади растения да се преобърнат или да попречат на опрашителите да вършат работата си. Освен това не искате да засаждате в район, който вижда много активност на краката или често наводнения – засадете там, където Златокосът би се радвал да го види – на “просто перфектно” място.

Богата на хранителни вещества почва. Земята подхранва вашите растения, а лошите, нездравословни растения са резултат от тънка почва с недостиг на хранителни вещества. За да подпомогнете отглеждането на вашите растения, добавете много органична материя. Вижте как да подготвите почвата си за засаждане на зеленчуци.

Започваме от малко при избора на размер на парцела!

Засаждането твърде рано — много повече, отколкото някой би могъл да консумира или желае — е една от най-честите грешки на новаците. Планирайте внимателно градината си, освен ако не искате тиквичките да се преместят на тавана ви. Засадете само това, което вие и вашето семейство ще консумирате в началото, и започнете с малко.

Прост план за градина за начинаещи

Разсъждавахме, че може да бъде полезно за начинаещи да разгледат план за градина. Ето пример за семейна градина за начинаещи, която се състои предимно от популярните, лесни за отглеждане зеленчуци, споменати по-горе. Придружаващото засаждане е друг аспект от него (практиката на поставяне на растения, които виреят заедно едно до друго).

Ще забележите, че сме направили на градината няколко разходки с уважаван размер и сме включили и някои билки и цветя. Честно казано, щяхме да сме много щастливи, ако бяхме започнали тази градина през първата година! Ние направихме много по-лесно за вас да успеете с парка, като го проектирахме по този начин.

Инструмент за планиране на градината

Отличен онлайн инструмент за планиране на градината от The Old Farmer’s Almanac прави процеса приятен и прост. С това приложение можете да създадете дигитален дизайн на градината и да въведете любимите си зеленчуци, за да изчислите идеалното разстояние за всеки вид култура! По този начин избягвате да губите семена и да претрупвате растенията си. В допълнение към идентифицирането на прости зеленчуци и придружаващи растения, Garden Planner също така извлича датите на замръзване за вашето конкретно местоположение. След това програмата ще ви подкани да отпечатате своя план и да ви напомни кога да засадите и приберете всяка продукция.

Предлагат се и много безплатни градински планове за вашето вдъхновение. С течение на времето ще забележите, че този инструмент предлага и „сеитбообращение“, което ви позволява стратегически да премествате растенията си, за да предотвратите вредители и болести, ако планирате втори сезон.