По-голямата част от зеленчуците се отглеждат от семена, които се засяват направо в градината. “Директно засяване” или “директно засяване” са често срещани имена. Ще обсъдим кои зеленчуци са най-добре засадени (за разлика от трансплантираните) в тази публикация и как да посеем семена, за да осигурим тяхното оцеляване и растеж.

Как да започнем зеленчукова градина

Имате два избора, когато става въпрос за стартиране на вашата зеленчукова градина у дома: можете или да започнете зеленчуци от семена (на закрито или навън в градината), или да закупите малки стартови растения (наричани “трансплантации”) от близкия градински център. Всяка година много градинари комбинират няколко от тези методи в зеленчуковите си градини.

Кой подход е идеален? Варира. Много зеленчуци обичат да бъдат засадени директно в земята и те не растат добре, когато се прехвърлят или се нарушават по друг начин. В това есе ще се съсредоточим върху засети на открито зеленчуци от семена директно в земята. Проверете нашите записи по тези теми за повече подробности относно разсаждането и започването на семена на закрито.

Сред зеленчуците, които се засяват веднага като семена в градината: Някои зеленчуци се наричат ​​зеленчуци за „студен сезон“, защото изискват хладен период, за да покълнат. За разлика от тях, други са зеленчуци за „топъл сезон“, защото се нуждаят от топла почва, за да растат и не могат да издържат на слана. Това е полезен списък:

Зимни зеленчуци

Зеленчуковите семена от културите за “хладен сезон” ще покълнат в хладна почва. За да узреят преди времето да се затопли, те често се засаждат през пролетта и лятото (за да растат в прохладата на есента).

Преди засаждане на семена

Не можете просто да хвърляте семена на земята и да очаквате всички растения да се развият, както е очевидно (но ще го кажем отново). Растенията се нуждаят от подходящи условия, храна и вода, както хората. Преди да засадите семена, имайте предвид следното:

Разберете кога да засадите. Знайте кога да засадите всеки зеленчук, преди дори да започнете да сеете. Вижте нашия календар за засаждане за идеалните времена за засаждане въз основа на датите на последните слани.

Планирайте. Познайте крайната дестинация на всеки зеленчук. Помислете, например, кои зеленчуци изискват сянка и кои са достатъчно високи, за да не засенчват по-ниски растения. Освен това растенията имат лесен достъп до средата на реда или леглото, за да плеви, поливат и прибират реколтата. Дайте постоянни легла на многогодишни растения като ревен, аспержи и някои билки. Имайте предвид, че по-късно през сезона, в зависимост от дните на зеленчука до узряване, можете да засеете култури за хладен сезон на същото място като културите за топъл сезон (на пакета със семена). За да планирате успешно вашата градина, опитайте да използвате нашия градински планер.

Подгответе почвата. За да процъфтяват семената ви, имате нужда от богата, питателна почва. За да разхлабите почвата, изкопайте приблизително един фут през пролетта и включете органични материали в почвата. Като алтернатива добавете органична материя през есента, както правят много градинари, така че да изисква малко поддръжка през пролетта. Вижте нашата страница за подготовка на почвата за засаждане за повече информация.

Премахнете плевелите. Районът ТРЯБВА да бъде чист от плевели, преди да засадите семена! Във всеки друг случай плевелите са конкуренти за хранителни вещества и вода.

Наторете района. Внесете тора в почвата през пролетта, точно преди засаждането. Тестът на почвата ще помогне за идентифициране на всякакви недостатъци в почвата. Научете повече за прилагането на торове за градини.

Безплатни онлайн ръководства за градинарство

За да ви помогнем да научите как да растете, ние събрахме всички наши най-добри ръководства за начинаещи градинари в серия стъпка по стъпка. Посетете нашия изчерпателен сайт Градинарство за всеки, за да получите няколко принципа, които всички са безплатни. Независимо дали това е вашата първа или четиридесета градина, нашите специалисти по градинарство в Алманах се стремят да обучават градинарството за всеки – от избора на най-доброто място за градина до избора на най-добрите храни за засаждане.