Компостирането на органични отпадъци е чудесен начин да намалите количеството на отпадъците в депата и да създадете богата на хранителни вещества почва за градината си. Като следвате няколко прости стъпки, можете лесно да превърнете кухненските и дворните отпадъци в ценен ресурс.

 1. За да започнете да компостирате, започнете с избора на подходящо място за компостната купчина или контейнера. То трябва да бъде на добре дренирано място, което получава частична слънчева светлина.
 2. След това съберете органични материали, като остатъци от плодове и зеленчуци, утайка от кафе, черупки от яйца и дворни отпадъци, като окосена трева и листа.
 3. Наредете тези материали на слоеве в купчината за компост, като редувате зелени материали (с високо съдържание на азот) и кафяви материали (с високо съдържание на въглерод). Това ще осигури балансирано съотношение на хранителните вещества и ще подпомогне процеса на компостиране. Не забравяйте да нарязвате или раздробявате по-големи предмети, за да ускорите разлагането.
 4. Важно е да поддържате подходящо ниво на влажност в компостната купчина. При стискане тя трябва да се усеща като влажна гъба, но не прекалено мокра или суха. Редовното обръщане или аериране на купчината с градинска вила ще помогне за ускоряване на разлагането чрез добавяне на кислород.
 5. Топлината, генерирана по време на процеса на разлагане, ще привлече полезни организми като земни червеи и бактерии. Тези организми разграждат органичния материал, като го превръщат в тъмен, ронлив хумус. Този процес може да отнеме от няколко месеца до една година, в зависимост от използваните материали и условията на околната среда.
 6. След като компостът ви стане тъмен, ронлив и с мирис на земя, той е готов да се използва като тор за вашите растения! Просто го разпръснете около основата на растенията или го смесете с почвата преди засаждане. Растенията ви ще ви благодарят за това обогатяване с хранителни вещества!

Превърнете боклука си в съкровище и наблюдавайте как градината ви процъфтява, защото компостирането е природният начин за рециклиране – и е много евтино!

Ползи от компостирането

Компостирането предлага множество ползи, което го прави устойчив избор за управление на органичните отпадъци.

 1. Компостирането намалява количеството на депонираните отпадъци и емисиите на парникови газове.
 2. То обогатява почвата с важни хранителни вещества, което подобрява растежа на растенията.

Освен това компостирането помага за задържане на влагата в почвата и потиска болестите по растенията. И накрая, като отклонява органичните отпадъци от депата, компостирането свежда до минимум нуждата от химически торове. Приемането на компостирането не само подкрепя екологичната устойчивост, но и насърчава по-здрави растения и почва.

Не бъдете боклукчии, започнете да компостирате и превърнете отпадъците си в черно злато!

Започваме

Започването на производството на компост от органични отпадъци е прост процес, който може да бъде от полза както за вашата градина, така и за околната среда. Ето някои основни стъпки, които ще ви помогнат да започнете:

 • Изберете подходящо място за компостната си купчина или кофа.
 • Съберете и смесете зелени и кафяви материали, като кухненски отпадъци, окосена трева, листа и клонки.
 • Добавете вода, за да поддържате компоста влажен, но не и мокър.
 • Обръщайте редовно компоста, за да осигурите правилното му разлагане.
 • Избягвайте да добавяте месо, млечни продукти, масла и отпадъци от домашни любимци в компоста.
 • Търпеливо изчакайте компостът да се разгради до богата, тъмна почвена добавка, която може да се използва в градината.

За да направите пътуването си с компоста още по-успешно, не забравяйте тези допълнителни съвети:

 • Нарежете или раздробете големите предмети на по-малки парчета, за да се разградят по-бързо.
 • Балансирайте съотношението между въглерод и азот в компоста, като добавяте равни количества зелени (с високо съдържание на азот) и кафяви (с високо съдържание на въглерод) материали.
 • Помислете за използване на термометър за компост, за да следите температурата на купчината – в идеалния случай между 49°C и 66°C (120°F и 150°F).
 • Ако не разполагате с място на открито или живеете в апартамент, проучете възможностите за компостиране на закрито, като вермикултура или бокаши.

С тези прости насоки можете лесно да създадете богат на хранителни вещества компост, който ще подобри усилията ви в градината и същевременно ще намали отпадъците. Ако събирането на органични отпадъци някога се превърне в олимпийски спорт, със сигурност ще спечеля злато в категорията за отлагане.

Събиране на органични отпадъци

Ето няколко стъпки за правилно събиране на органични отпадъци за компостиране:

 1. Поставете специални кофи за органични отпадъци на ключови места, като кухнята и градината.
 2. Разделяйте зелените отпадъци, остатъците от плодове и зеленчуци, утайката от кафе и торбичките от чай от другите видове отпадъци.
 3. Уверете се, че кофите имат плътно прилепващи капаци, за да се сведат до минимум миризмите и да се предотвратят вредителите.
 4. Редовно изпразвайте кофите в по-голям контейнер за компост или купчина, разположена в задния двор.
 5. Избягвайте да включвате месо, млечни продукти, мазни храни и отпадъци от домашни любимци в събирането на органични отпадъци.
 6. Наблюдавайте и регулирайте процеса на събиране, за да поддържате баланс между богатите на въглерод (кафяви) и богатите на азот (зелени) материали.

Освен това вземете предвид тези фактори:

 • Образовайте членовете на домакинството относно правилните техники за изхвърляне на органични отпадъци.
 • Компостирането може да се извършва и в по-голям мащаб чрез събиране от съседи или обществени градини.
 • Използвайте торбички за компостиране или вестници за подреждане на малки контейнери за събиране, за да улесните почистването им.

Правилното събиране на органични отпадъци е от съществено значение за успешното компостиране. Направете го общо усилие, като спазвате необходимите насоки за ефективна система.

Пригответе се да насочите вътрешния си архитект и да изградите компостна купчина, с която Франк Лойд Райт би се гордял.

Изграждане на компостната купчина

За да изградите ефективна компостна купчина, следвайте следните прости стъпки:

 1. Започнете с пласт от кафяви материали като сухи листа или клони.
 2. Добавете слой зелени материали, като например плодови кори или зеленчукови отпадъци.
 3. Напръскайте малко вода, за да овлажните леко купчината.
 4. Повтаряйте слоевете, като редувате кафяви и зелени материали.
 5. От време на време обръщайте купчината, за да я проветрите и да стимулирате разлагането.
 6. Дръжте купчината покрита, за да се запазят топлината и влагата.

Помнете, че здравословната компостна купчина изисква добър баланс между богатите на азот зелени материали и богатите на въглерод кафяви материали. Като следвате тези стъпки, можете да превърнете органичните си отпадъци в богат на хранителни вещества компост за вашата градина или растения.

За да постигнете допълнителен успех, избягвайте да включвате месо, млечни продукти или мазни остатъци в компостната купчина. Тези елементи могат да привлекат вредители или да забавят процеса на разлагане.

В обобщение, като изградите добре структурирана компостна купчина, използвайки комбинация от кафяви и зелени материали, можете да създадете богат на хранителни вещества компост за вашата градина, като същевременно намалите количеството на органичните отпадъци. Не забравяйте да поддържате правилния баланс и да обръщате купчината от време на време за постигане на оптимални резултати.

Професионален съвет: Ако компостът ви започне да пее “Аз ще оцелея”, значи правите нещо правилно!

Управление на компоста

За да компостирате ефективно, следвайте следните стъпки:

 1. Изберете подходящ съд за компост или място за компостната купчина.
 2. Добавете балансирана смес от зелени и кафяви материали към компоста, като например остатъци от плодове и зеленчуци, окосена трева, листа и нарязана хартия.
 3. Редовно обръщайте компоста, за да осигурите правилна аерация и разлагане.
 4. Следете за нивото на влага в компоста, като го поддържате влажен, но не прекалено мокър.

За да подобрите допълнително процеса на компостиране, помислете за:

 • Избягвайте да добавяте месо, млечни продукти или мазни храни, за да предотвратите неприятни миризми или привличане на вредители.
 • Добавяне на слой готов компост от предишна партида, за да се ускори разлагането.
 • Използване на градинска вилица или термометър за компост, за да проверите дали вътрешната температура на компоста достига оптимални нива (между 135-160 °F).
 • Запомнете, че търпението е от ключово значение; може да отнеме няколко месеца, докато компостът ви напълно узрее и стане готов за използване в градината ви.

Не забравяйте, че ефективното управление на компоста създава ценни органични торове, като същевременно намалява отпадъците. Успешно компостиране!

Радостта от събирането на компост е като да откриете заровено съкровище в задния си двор, само че вместо злато, това са разложени зеленчукови и бананови обелки.

Събиране и използване на компост

Компостирането е не само намаляване на отпадъците, но и извличане на ползи от богатия на хранителни вещества компост. Ето три начина за ефективно събиране и използване на компост:

 1. Разпръснете го върху градинските си лехи: Използвайте лопата или гребло, за да разпределите равномерно компоста върху почвата. Това ще подобри нейното плодородие и ще осигури основни хранителни вещества за здравословен растеж на растенията.
 2. Смесете го с почва за саксии: Смесете компоста с почва за саксии, за да създадете добре балансирана смес за вашите саксийни растения. Това ще подобри цялостното им здраве и ще насърчи силния им растеж.
 3. Направете чай от компост: Накиснете шепа компост във вода за няколко дни, след което прецедете твърдите частици. Използвайте тази богата на хранителни вещества течност като естествен тор за вашите растения.

За да увеличите максимално ползите от вашия компост, не забравяйте да избягвате използването на гланцирана или цветна хартия, месо, млечни продукти и болни растения, тъй като те могат да навредят на качеството на крайния продукт. Вместо това се съсредоточете върху използването на органични кухненски отпадъци, изрезки от двора и сухи листа.

Не забравяйте, че подходящите нива на влажност и температура са жизненоважни за успешното разлагане. Поддържайте компостната купчина влажна, но не и напоена, и я обръщайте на всеки няколко седмици, за да осигурите равномерно разлагане.

Като включите тези практики в рутинната си градинарска дейност, можете да се насладите на устойчив начин за обогатяване на почвата и насърчаване на здравословния растеж на растенията, без да разчитате на химически торове.

Приключете пътуването си с компостирането с мръсно възхитително заключение, което ще накара читателите да се смеят, с градинарски ръкавици и всичко останало.

Заключение

Компостирането на органични отпадъци е устойчив начин за намаляване на отпадъците от сметищата и създаване на богата на хранителни вещества почва. Като следвате прости стъпки, можете лесно да превърнете кухненските отпадъци и изрезките от двора в ценен компост. За да започнете, съберете смес от кафяви и зелени материали, като листа, окосена трева, зеленчукови обелки и утайка от кафе. Наредете тези материали в контейнер или купчина за компост на открито, като не забравяте да добавяте вода и да обръщате редовно купчината, за да осигурите кислород. След няколко месеца ще имате богат компост, който ще подхранва растенията и градините ви.

Компостирането не само помага да се отклонят отпадъците от депата, но и подобрява състоянието на почвата. Процесът на разлагане разгражда органичните вещества в хумус – тъмно оцветено вещество, което обогатява почвата с важни хранителни вещества и подобрява нейната структура. Това означава по-добро задържане на вода, повишена микробна активност и засилен растеж на растенията. Внасянето на компост в градинските лехи или в саксийните растения може да повиши плодородието и цялостната им устойчивост.

Освен това компостирането намалява емисиите на парникови газове, свързани с депонирането на органични отпадъци. Когато органичните вещества се разлагат в депата без кислород(анаеробни условия), те произвеждат метан, който има 25 пъти по-голям потенциал за глобално затопляне от въглеродния диоксид. Компостирайки у дома или подкрепяйки инициативи за компостиране в общността, вие допринасяте за смекчаване на изменението на климата, като същевременно създавате ценен ресурс за вашата градина.

Често задавани въпроси

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ 1:

Въпрос: Какво е компостиране и защо да го изберем?

Отговор: Компостирането е процесът, при който органични материали се разлагат естествено, създавайки хранителна почва, известна като компост. Избирането на компостиране помага да се намали количеството на битови отпадъци, което отива на сметището, и води до създаването на плодородна почва, която може да се използва за градината или гората.

ЧЗВ 2:

Въпрос: Кои материали могат да се компостират?

Отговор: Много органични материали могат да се компостират, включително плодове и зеленчуци, кафе и филтри, чайни пликове, яйчни черупки, картофени кори, садови отпадъци, хартия и картон и дори торове от домашни любимци.

ЧЗВ 3:

Въпрос: Кои материали не трябва да се компостират?

Отговор: Дори и да компостираме, има някои материали, които не трябва да включваме в компоста. Тези включват месо, риба, млеко и млечни продукти, гъби и цветя, които могат да привлекат вредители. Трябва също така да избягваме компостирането на боядисани или обработени дървени отпадъци и биологично разградими пластмасови продукти, които не са сертифицирани за компостиране.

ЧЗВ 4:

Въпрос: Как да започна процеса на компостиране?

Отговор: За да започнете процеса на компостиране, трябва да намерите подходящо място във вашия двор, където да направите компостната купа. Съберете органични отпадъци като плодове, зеленчуци, клони и листа и ги сложете в компостната купа. От време на време обърквайте материалите, за да осигурите достъп на въздух и влага. След няколко месеца компостът ще се разложи и може да бъде използван като хранителна почва.

ЧЗВ 5:

Въпрос: Колко време отнема компостирането?

Отговор: Времето, необходимо за компостиране, може да варира в зависимост от различните фактори, като температура, влага, тип на отпадъците и начина на компостиране. Обикновено процесът на компостиране отнема от няколко месеца до една година. По време на топлите летни месеци компостът може да се разложи по-бързо.

ЧЗВ 6:

Въпрос: Как мога да използвам компоста от органични отпадъци?

Отговор: Компостът от органични отпадъци е прекрасна хранителна почва, която може да се използва за вашата градина или гора. Можете да го добавите в цветни градини, зеленчукови градини или като дървесна кора около дървета и храсти. Той също така подобрява качеството на почвата, като повишава влажността и хранителните вещества.