Популярно погрешно схващане е, че традиционното градинарство по своята същност е екологично, защото по същество се занимава само с почвата и растенията. В резултат на това много хора може да вярват, че нищо повече не може да се направи в тази област.

Дори градината ви да изглежда в отлично състояние, винаги има възможност за подобрение. Например, можете да следвате най-новите тенденции и освен да сте актуални с градинската „мода“, да направите нещо хубаво за земята, като сте по-екологични.

Може да бъде всичко толкова просто, като да откриете кои растения растат добре заедно или нещо по-важно, като например да балансирате озеленяването си чрез пренасочване на това, което имате в момента, вместо да купувате нови материали. Ако ви харесва да научите повече, прочетете нататък за бърз преглед на някои от стратегиите за устойчиво градинарство, които може да опитате да помогнете на растението да стане любимо сред местните диви животни.

Запознайте се със съюзниците си

Отделянето на време да проучите кои растения виреят най-добре, когато се отглеждат заедно, може да бъде от полза за вас. Познаването на всички враждебни действия, които влияят върху това как се развиват нещата във вашата градина, ще ви спести много безпокойство и мъка.

Не е толкова различно от грижата за останалата част от дома ви. Помислете за това: независимо дали имате нужда от ремонт в гаража си или във вътрешния си двор, най-добрият ви шанс е да се свържете с професионалисти като тях и да им позволите да използват опита си, за да работят за вас.

Когато става въпрос за вашата градина, можете да потърсите напътствия от професионален градинар, да вземете книга или да посетите уебсайт, свързан с градинарството.
Някои случаи са както следва:

Царевицата расте добре с краставици, тикви, грах, боб и тикви, но не и с домати.
Когато се отглеждат близо до домати, копърът и босилекът действат като естествени репеленти срещу вредители, като предпазват опустошителния рогов червей.
Отглеждането на босилек заедно с доматите подобрява техния вкус и
Настурциите помагат за държането на листни въшки далеч от други растения.

Материали, които могат да бъдат рециклирани и използвани повторно

Не може да се отрече, че използването на рециклирани материали е чудесен метод за намаляване на въглеродния отпечатък. В резултат на това следващия път, когато решите кои материали да използвате, за да създадете най-красивия пейзаж, имайте това предвид.

В началото може да е трудно, особено ако сте свикнали да изхвърляте предишното и да го заменяте с новото, но се опитайте да устоите на импулса да бягате до местния магазин за подобряване на дома и градинарството всеки път, когато имате нужда от нещо за градината си. Вместо това се възползвайте максимално от това, което имате в момента.

Изглеждат ли някои нови дървени парчета фантастично, ако са шлайфани и оцветени в естествен цвят? Това е краят на вашата цветна леха! Имали ли сте стара количка, която се разлага в бараката ви твърде дълго? Изшлифирайте го, нанесете му нов слой боя и го използвайте като сеялка! Имате ли нужда от нова пейка? Ами онези дървени кутии и щайги, които не сте докосвали от известно време? Всичко, от което се нуждаеха, беше малко шлайфане, малко боя или петно ​​и няколко пирона, за да поддържат всичко заедно.

Вместо да подменяте износените градински мебели, помислете за нанасяне на нов слой боя и извършване на дребни ремонти. Дори няма да се налага да се напрягате да направите нещата перфектни, ако изберете естетиката на шаби-шик. Защо да купувате ново, когато можете да се справите с това, което вече имате, и да спестите пари в процеса?

Научете как да се справяте с нежеланите гости.

Идва момент в живота на всички градинари, когато трябва да се справят с посетители, които не ви предупреждават, преди да дойдат да ви видят. Освен това, те могат да се появят от нищото в най-красивите ви цъфтежи един ден и да причинят голяма вреда.

Пестицидите са очевидният и, за съжаление, най-разпространеният начин за справяне с вредителите, но суровите химикали рядко са здравословен избор и нямат място във вашата екологична градина.

И така, какъв е честен и сигурен отговор на проблема? Няма еднозначен отговор и всичко зависи от типа натрапник, с който имате работа. Опитайте да отглеждате растения като върбинка или чемшир с размити и ароматни листа, ако се притеснявате за елени. Острата миризма трябва да ги възпира.

Имате ли зайци, които копаят дупки във вашата градина и ядат вашите зеленчуци? Начинът е с люти чушки, пикантен босилек, мента и чесън. Отделните растения могат да бъдат защитени и с физически бариери като огради или пилешки проводници.

Ако водите непобедима битка с насекоми, може да се наложи да прибягвате до използването на органични инсектициди. Не забравяйте, че само защото нещо е обозначено като „органично“, не означава, че не е вредно.

Коренните американци трябва да бъдат почитани.

Когато става въпрос да оценявате това, което имате в квартала си, не се срамувайте. Вместо да се дразните, когато се опитвате да отглеждате екзотични семена, закупени онлайн, хвърлете един поглед наоколо и поканете естествени видове във вашата градина.

Въпреки че някои може да не са толкова зрелищни като дърво секвоя в средата на вашата морава, те са много по-лесни за поддръжка, защото вече са свикнали с климата, почвата и дори валежите във вашия регион.

Ако сте склонни да бъдете мързеливи, ще бъдете облекчени да научите, че те изискват много по-малко усилия от редки цъфтежи или екзотични растения. Ако не сте сигурни откъде да започнете, получете съвет от местните градинарски гурута.

Последни мисли

Не е необходимо да обръщате всичко с главата надолу, за да създадете екологична градина. Разбира се, никой няма да ви спре, ако решите да направите големи модификации и да пренаредите цялата стая, но има много повече начини да празнувате устойчивостта. Също така е от решаващо значение да осъзнаете, че няма нужда да бързате и че всички корекции не трябва да се прилагат незабавно.

Вие сте на правилния път, стига да правите нещо, за да направите света по-добър. Независимо дали искате да научите повече за растенията, които обичат да растат заедно, да започнете да рециклирате и използвате повторно ресурсите, които имате в момента, вместо да купувате нови, да се съсредоточите върху местните растения или да откриете как да се справите естествено с вредителите, не забравяйте, че ученето е процес. Винаги можете да опитате отново и да подобрите, ако направите грешка.