Това е годината да преминете към органичен живот, ако сте обмисляли да го направите. Въпреки че има много ползи от отглеждането на органична градина, здравето е на върха. Освен това искате ядливи култури, лишени от химически пестициди, хербициди и торове, защото храната е по-свежа и по-богата на хранителни вещества. Тези осем лесни стъпки ще ви помогнат да започнете органична градина.

Без дори да използват думата, нашите предци са отглеждали храната си „биологично“. Продуктите, отгледани по биологичен начин, имат по-добър вкус, съдържат по-малко вредни химикали, богати са на хранителни вещества и са по-добри за околната среда. Предотвратено е химическото замърсяване на подпочвените води, образува се горният слой на почвата, а не се унищожава, екологичното разнообразие се увеличава и балансът между хищници и вредители се насърчава естествено.

Осемте стъпки към биологичното градинарство

Следват осем лесни стъпки за създаване на органична градина:

  1. Направете почвен тест.
  2. Създайте компостна купа.
  3. Когато е възможно, засадете и сейте органично.
  4. Поддържайте подходяща хигиена в градината.
  5. Всяка година сменяйте семействата растения.
  6. За да спрете нежеланите вредители, поставете физически препятствия и капани. Когато е възможно, ръчно отстранете неприятните насекоми.
  7. Проверявайте ежедневно за проблеми.
  8. Изхвърлете всички останали химикали безопасно.

Органичното градинарство е лесно за правене. Считайте го за цикъл. Градинарят храни земята, почвата осигурява растенията, а растенията хранят градинаря.

1. Анализ на почвата

Получаването на почвен тест е първата стъпка към получаването на органичен. Той ще ви научи за основната текстура на вашата почва и киселинността или нивото на pH. Ще можете да определите кои хранителни вещества са дефицитни във вашата почва и техните количества. Стресът прави растенията по-слаби и по-податливи на нападения от вредители и болести, когато са принудени да процъфтяват в неадекватна почва. Вижте моята публикация за това как да направите тест за почвата.

2. Компост

Започнете компостна купчина веднага в ъгъла на двора, ако все още нямате такава. Най-добрият омекотител за почвата и растителна храна с бавно освобождаване, който можете да използвате, е компостът и е напълно безплатен за приготвяне! Богат на микроелементи, повишава плодородието на почвата, насърчава развитието на полезни почвени организми и укрепва структурата на всяка почва.

3. Растения и семена

Потърсете устойчиви видове, когато купувате семена и растения. Когато е възможно, използвайте органични семена; обаче, пазете от източници, които са били подложени на химическа обработка. (Пакетът трябва да изясни това.) Винаги купувайте трансплантации, които са били култивирани по биологичен начин, или започнете свои собствени. По-голямата част от търговските растения се отглеждат в химическа баня.

4. Почистване

Не работете в градината си, докато растенията са влажни, за да предотвратите разпространението на болести. Почистете изгубените растения и незабавно отстранете болните.

След сезона ТРЯБВА да премахнете и остатъците. Те могат да бъдат дом на болести и вредители, които презимуват и се връщат, за да ви притесняват през следващата година.

5. Обръщане

Внимавайте къде поставяте вашите растения, ако това не е първият ви сезон за градинарство. Никога не засаждайте едно и също градинско легло всяка година със същите растения. Редуването на площите за засаждане помага да се избегнат заболявания и да се спре цикълът на заразяване с насекоми, както и да се предотврати източването на едни и същи хранителни вещества от почвата ви всеки сезон.

6. Препятствия и клопки

Когато вашите растения са малки или уязвими за насекоми, бариерите като нашийници на червеи и покрития за редове са ефективни.

Охлузите не могат да устоят на чинийка с бира, а лепкавите капани могат да привличат и улавят досадни насекоми.

Бръмбарите и другите блъскащи се същества, които срещате, трябва да бъдат подбрани на ръка и изхвърлени. Ако ви е неудобно да боравите с тях, опитайте да ги хвърлите в кофа със сапунена вода. Разберете врага си и насърчавайте здравословното равновесие между насекомите хищници и тяхната плячка, като имате предвид, че не всички буболечки са вредни. Тук се виждат полезните насекоми, които консумират вредители. Избягвайте да ги убивате!

7. Дръжте ръцете и очите си на пътя

Опитайте се да наблюдавате вашите растения за всякакви симптоми на опасност, като излизате в градината си всеки ден. Много проблеми могат да бъдат спрени, ако бъдат идентифицирани рано, преди да станат невъзможни за справяне. Намерете всички яйца на бъгове зад листата и ги отстранете незабавно, за да предотвратите излюпването. Листата им могат до голяма степен да разкрият здравето на вашите растения! Внимавайте за къдрене, пожълтяване, бели зони и кафяви ръбове. Градинарите, които практикуват био градинарство, трябва да са наясно какво се случва там. Като управлявате сигурна и устойчива градина, ще се почувствате по-свързани с природата.

8. Изхвърлете всякакви химикали.

Отнесете всички останали градински пестициди в следващия ден за събиране на опасни отпадъци на вашата местна трансферна станция, за да гарантирате безопасното им изхвърляне. Изваждането им от вашия имот също намалява вероятността ви да ги използвате в „слаб“ момент. Време е да оставите спрея, да хвърлите 10-10-10 и да изстреляте Sevin. По-добро здраве и по-добра градина са в магазина!