Зеленчуково градинарство

Обмисляте ли да създадете зеленчукова градина в задния си двор? Избягвайте тези често срещани грешки, за да спестите време и пари.
Когато става въпрос за зеленчукова градина, със сигурност ще допуснете грешки. “Всеки, който никога не е допускал грешка, никога не е опитвал нещо ново”, е заявил един мъдър човек.

Ние не насърчаваме допускането на грешки, които могат да бъдат избегнати. В края на краищата грешните стъпки в градинарството ви струват време и пари. Имайки предвид това, помолихме Бил Рейн, градинар в W. Atlee Burpee & Co., да посочи някои от най-типичните грешки, които допускат новите градинари. Чувствайте се свободни да направите своите собствени грешки, след като ги разгледате. Това несъмнено ще подобри градинските ви умения!

1. Имате големи надежди за зеленчуковата си градина в задния двор.

Подхранвани от ентусиазма си, много зеленчукови градинари поемат повече, отколкото могат да се справят, като създават градини, без да отчитат времето и усилията, необходими за поддържането им.

“Трябва да помните, че растенията са живи същества и пренебрегването им означава мъртви растения или най-малкото тъжно изглеждащи растения”, обяснява Бил. “Бъдете реалисти по отношение на времето, с което разполагате за градинарство, и не отглеждайте повече, отколкото можете да се справите. Една малка, процъфтяваща градина е много по-привлекателна от море от увяхващи растения, заобиколени от плевели.”

А твърде многото поддръжка може да бъде също толкова вредна, колкото и недостатъчната. “Някои от младите градинари, които съм срещал по време на пътуванията си, са толкова страстни, че в крайна сметка прекаляват с поливането, торенето и подрязването”, добавя Бил. “Ако ви харесва да се занимавате с градината, това е лесно.”

Съставете седмичен контролен списък със задълженията по поддръжката и се придържайте към него, за да не обръщате прекалено много внимание на растенията си.

2. Пренебрегване на нуждата от светлина

Растенията, които се нуждаят от целодневна светлина, трябва да се поставят на слънчеви места, докато тези, които предпочитат сянка, трябва да се поставят в сенчести райони.

“Ще бъдете шокирани обаче колко много нови и опитни градинари грешат в това”, обяснява Бил.

“Цялостно слънце” се отнася за случаите, когато растението получава шест или повече часа пряка слънчева светлина всеки ден. Разбира се, можете да го засадите на място, което получава по-малко от шест часа слънчева светлина, но Бил съветва, че реколтата ви ще пострада, а плодовете ще бъдат по-малко вкусни.

Проследявайте слънчевото греене на мястото, което обмисляте, в продължение на приблизително една седмица, преди да засадите, за да избегнете тази грешка. Това трябва да ви позволи да проучите как светлината пада върху двора ви както в слънчеви, така и в мрачни дни. Ако следите слънцето в началото на пролетта, не забравяйте да вземете предвид колко сянка ще осигурят околните дървета, докато не се разлистят напълно.

Опитайте с компютърен монитор като SunCalc, ако нямате време или не сте достатъчно вкъщи, за да правите такива наблюдения.

3. Забравяне да се направят промени

“Първата и най-важна стъпка, преди да започнете да засаждате, е да промените почвата”, добавя Бил. “Не мога да подчертая колко е важно да се подготви мястото за засаждане”.

Добрата почва е съставена от правилните пропорции на тиня, глина и органични вещества. Многото пясък в почвата може да доведе до изсъхване на растенията ви. В уплътнените почви с твърде много глина може да се получи лоша циркулация на въздуха и водата.

Започнете, като прекопаете лехата и я почистите от плевели, боклуци и камъчета, за да можете да видите и усетите почвата. Вземете една шепа от тях. Дали е уплътнена или лепкава, или е много рохкава и зърнеста, което говори за пясъчен тип почва?

“В песъчливата почва добавяйте по-голям процент органични материали”, съветва Бил. “Поставете поне 2 инча отгоре на лехата и го обработете равномерно на дълбочина от 4 до 6 инча”, казва авторът. Трябва да смесите много компост в глинеста почва, така че съотношението между глина и органичен материал да е около 50:50.”

Органичната материя подобрява структурата и баланса на хранителните вещества в почвата ви. Можете също така да получите почвен тест, като занесете проби в близката до вас университетска служба за съвети. Тестовете са полезни, тъй като показват от какви хранителни вещества се нуждае почвата ви и какви трябва да се добавят, както и нивото на рН на почвата ви и как да го промените. След това можете да предприемете подходящи действия за коригиране на ситуацията.

“Не мога да подчертая колко е важно да се подготви мястото за засаждане.”

4. Предположението, че повече тор е за предпочитане в зеленчукова градина в задния двор

“Много начинаещи и опитни градинари изгарят тревните площи и растенията си, като използват твърде много тор”, обяснява Бил. “Това е проста грешка, която може да се допусне, но също така е и проста грешка, която може да се избегне, ако отделите време да научите как действат торовете.”

Растенията, както и хората, се нуждаят от добре балансирана диета. Растенията могат да се разболеят или дори да умрат, ако консумират твърде много от едно или повече хранителни вещества, както хората могат да предозират с витамини или други добавки.

Бил отбелязва: “Градинарят проверява нормата на тора на гърба на бутилката или торбата и решава, че прилагането на малко повече от препоръчаното може да ускори резултатите.” “След няколко дни градинарят решава да приложи малко повече тор, защото значителните ползи не са очевидни. Растенията започват да проявяват последици, преди да се усетите – те започват да стават кафяви.”

Растенията могат да метаболизират само толкова много, преди да станат токсични. Бил препоръчва да се спазват указанията за торене докрай, за да се избегне прехранване. Това означава, че трябва да се използва само препоръчаното количество, както е указано на етикета.

Той насърчава зеленчукопроизводителите да помнят, че някои торове са предназначени за постепенно подхранване. “Ако торът непрекъснато освобождава хранителни вещества в почвата, не е необходимо да се внася отново. Това не означава, че той не работи, само защото не го виждате”.

5. Случайно поливане

“Повечето начинаещи градинари попадат в една от двете категории: прекалено внимателни или недостатъчно внимателни”, обяснява Бил. “Групата на прекалено консервативните полива прекалено често, което води до увреждане на корените. Групата на небрежните забравя да полива растенията си редовно, което води до изсъхване и увяхване на растенията.”

Според Бил градинарите могат да оценят влажността на почвата, като просто поставят пръст на около един сантиметър в почвата. Ако тя изглежда суха, я овлажнете обилно. Изчакайте един ден и проверете отново, ако изглежда влажна.

Друго нещо, което трябва да се избягва, е поливането на растенията отгоре.

“Поливането над растенията е лесно, но не е особено ефективно”, обяснява Бил. “То има потенциал да предизвика листни петна и загниване.”

Поставете накрайника на маркуча върху почвата, точно над корените на растението, и оставете само струйка вода да попие в земята. Като алтернатива, настройте дюзата на маркуча на режим на попиване и ръчно полейте основата на растението.

“Инсталирайте система за капково напояване в градината си, ако се притеснявате да избегнете разхищението на вода, като същевременно поливате ефективно”, съветва Бил. “Това е добра инвестиция за растения, които трябва да се поливат често, като например зеленчуци.”

Според Бил постоянството е един от приоритетите ви при поливането: “Постоянното поливане е от решаващо значение за устойчивостта на болести и развитието на кореновата система.”