6 стъпки за отличен старт на първата ви зеленчукова градина

Домашното засаждане на зеленчуци може да ви помогне да спестите пари и същевременно да ви позволи да се доближите до природата. Например, едно растение може да струва само 3 до 5 долара, а да произведе до 10 килограма домати през сезона (които лесно могат да струват 20 или повече долара). Можете да спестите още повече пари, като отглеждате домати и други любими култури или билки от семена. Освен това ще откриете, че вкусът и текстурата на зеленчуците, отгледани в градината, са по-добри от тези на продуктите от хранителните магазини. Освен това грижата за зеленчуковата градина е чудесен начин да се упражнявате! Разгледайте тези съвети, които ще ви помогнат да поставите добър старт на зеленчуковата си градина.

1. Започнете с малка площ.

Започнете с малка площ, ако сте начинаещ градинар. За предпочитане е да се радвате на резултатите от една малка градина, отколкото да се разочаровате от ангажираността с време, която изисква една голяма градина. Преди да инвестирате много време и пари в това ново занимание, също така е добра идея да овладеете няколко основни неща за градинарството. Така ще добиете представа за това колко време отнема градинарството. Ще разберете дали ви доставя удоволствие засаждането, поливането и плевенето в градината. През лятото ще научите колко продукция можете да консумирате вие и вашето семейство.

Зеленчуковата градина за начинаещи трябва да е с размери 6х6 фута. Изберете до пет различни зеленчукови сорта, които да отглеждате, и засадете по една шепа от всеки. Ще имате достатъчно пресни зеленчуци за летните си вечери, а поддържането на задълженията ще бъде лесно. Да започнете с отглеждане на зеленчуци в контейнери също е отлична идея. За тях дори не ви е необходим двор; слънчева тераса или балкон ще са достатъчни.

2. Отглеждайте храните, които ви харесват.

Кои са любимите ви храни? Отговорът ви ще ви подскаже какви зеленчуци трябва да отглеждате в градината си. Има и няколко други съображения, които трябва да вземете предвид, докато определяте какво да отглеждате.

Избирайте внимателно сортовете си

Обърнете особено внимание на описанието на опаковката, етикета или етикета на семената. Всеки вид зеленчук има свой собствен набор от характеристики. Някои от тях отглеждат по-малки растения, които са идеални за саксии или малки градини. Други видове са с повишена устойчивост на болести, добиви и топло- и студоустойчивост. Започнете с избора на зеленчуци, които обичате да консумирате, след което проучете техните размери и изисквания за грижи.

Продуктивност

Помислете колко ще изядете вие и семейството ви и дали ще замразявате, консервирате или подарявате остатъците от зеленчуци. След това решете колко семена или растения ще трябва да засеете на земята. (Много от начинаещите правят грешката да засадят твърде много.) Доматите, чушките и тиквичките осигуряват непрекъснат добив през целия сезон, така че може да не се нуждаете от много растения, за да задоволите нуждите си. Морковите, репичките и царевицата например могат да се берат само веднъж, преди да се наложи да бъдат пресадени.

Култури, които следват една след друга

Засаждането на зеленчуци за спокойно и топло време ще ви осигури непрекъснато снабдяване със зеленчуци и билки през пролетта, лятото и есента. Засадете марули, зелени зеленчуци (като рукола), грах, репички, моркови и броколи през ранната пролет. Засадете любимите зеленчуци за горещо време като домати, чушки, патладжан и билки, след като приберете реколтата за хладно време. Картофите, зелето и кейлът могат да се прибират през есента.

Засаждането на увивни култури като зелен фасул и грах в градината използва вертикалното пространство и увеличава площта на квадратен фут.

3. Изберете място за градината си

Мястото ви трябва да отговаря на две основни условия за оптимален успех, независимо дали сте поставили градината си или това, което сте избрали да засадите: вода и светлина.

От съществено значение е да има много естествена светлина.

Зеленчуците, както и всички растения, се нуждаят от слънце, за да започнат фотосинтеза. Зеленчуците, които се развиват бързо, се нуждаят от пълно слънце (поне 6 до 8 часа пряка слънчева светлина на ден), без дървета, храсти или огради на пътя. Ето защо засаждането на слънцелюбиви култури на тъмни места би било неуспешно. Засадете в дворовете си зеленчуци и билки, които могат да се справят с частична сянка, като маруля, зеле, манголд, спанак, лук, кориандър, магданоз и мащерка. Ако мястото ви получава поне 4 часа пряка слънчева светлина всеки ден, кореноплодните култури като моркови, репички и цвекло също могат да се използват. Ако разполагате със слънчев вътрешен двор, преминете към градинарство в контейнери. По този начин слънцелюбивите зеленчуци и билки като домати, краставици, боб, босилек, копър и розмарин могат да бъдат засадени там, където ще виреят добре.

Помислете за лесен достъп до вода

Колкото по-близо е парцелът ви до водоснабдяване, толкова по-добре. За да помогнете на тези уязвими растения да създадат силни корени и стъбла, трябва да имате възможност да поливате често през първите няколко седмици след покълването на семената или пресаждането на разсада. Най-добре е да давате на градината си голяма доза вода на всеки няколко дни, а не да пръскате всеки ден, след като растенията се установят. Така водата ще се разпространи по-дълбоко в почвата, насърчавайки корените да растат по-дълбоко в земята, където ще имат по-голям шанс да получат достъп до хранителните вещества, необходими за поддържане на здравето им. За да намалите разхода на вода и времето за поливане, помислете за използване на домакински солариуми или капково напояване с таймер.

4. Разпределете зеленчуковата си градина

Когато планирате оформлението на зеленчуковата си градина, изберете между редово отглеждане и интензивно отглеждане (и двете имат предимства!).

Редово отглеждане

Растенията трябва да бъдат подредени в единични редове на разстояние поне 18 инча един от друг, за да може лесно да се преминава между тях. Редовете улесняват използването на механично оборудване, като например култиватори за борба с плевелите. Следователно този метод е най-подходящ за обширни зеленчукови градини. Недостатъкът е, че площта, отделена за пътеки, ограничава броя на зеленчуците, които можете да засадите.

Според проучванията високите растения виреят добре в северната страна на градината. Това включва растения, които растат естествено високи, като доматите, и растения, които могат да се отглеждат вертикално, като грах, краставици и фасул за засаждане. Направете си А-образна решетка за отглеждане на зеленчуци, за да спестите пари.

Интензивно отглеждане на култури

Интензивното отглеждане, което включва засаждане на две или три растения близо едно до друго в леха, широка 4 фута, ще увеличи добива в градината ви (известно още като широк ред). Семената или разсадът се засаждат така, че листата им едва да се допират, докато достигнат зрялост. Този метод, при който се използва почти всеки квадратен сантиметър от подготвената почва, работи добре за повечето зеленчуци, с изключение на лозовите (например краставиците). Недостатъкът на този метод е, че трябва да плевите на ръка, тъй като растенията растат много близо едно до друго.

Методът на квадратните футове е специфична разновидност на интензивното отглеждане, при която се разделя повдигната леха с размери 4х4 фута на квадрати с размери 1 фут, като се използва физическа мрежа (например решетъчни ленти). За да запълните леха с височина 6 инча с висококачествена градинска почва, ще са ви необходими 8 кубични фута. Едно изключително голямо растение на квадрат 1х1 фут, четири гигантски растения на квадрат, девет средни растения на квадрат и 16 малки растения на квадрат съставляват формулата за засаждане – смесвайте и разбърквайте по ваш избор.

4. Растенията трябва да се започнат в богата почва.

Вашата зеленчукова градина изисква най-необикновената почва, която можете да осигурите, за да получите най-добрите продукти. Когато усетите богата, здрава почва, вие я познавате: тя е лесна за прекопаване и се оттича добре. Вземете лопатка, пълна с пръст, и я дръжте в ръцете си. Има ли грубо усещане? Има твърде много пясък. Има ли прахообразна форма? Тук има много тиня. Лепкава ли е, ако се намокри? Тук има много глина. Комбинацията от тези три вида, както и съотношението, в което са използвани, определят текстурата на вашата градинска почва. Повърхността оказва влияние върху дренажа и наличието на хранителни вещества.

Ще искате почва, която е черна, ронлива и кипяща от живот. За щастие, независимо от текстурата на почвата, всичко може да се подобри с течение на времето чрез добавяне на органични вещества. Вземете например песъчливите почви. Тъй като са съставени от големи почвени частици, водата и хранителните вещества могат лесно да преминават през пролуките. Когато към песъчливата почва се добави органична материя (обикновено компост), тя помага да се запълнят пукнатините между пясъчните частици, което помага на растенията да задържат влагата и хранителните вещества.

6. Предвиждане на вредители и болести

Някои проблеми изискват уникални решения, но като цяло се придържайте към тези принципи, за да държите вредителите далеч от вашите зеленчуци.

Плевелите трябва да бъдат спрени на пътя им.

Плевелите се борят за светлина, вода и хранителни вещества с вашите зеленчуци. Затова те трябва да бъдат сведени до минимум. Плевелите могат да се държат на разстояние, като се мулчират по-големите растения като доматите с чиста слама, компост или пластмаса. Ако се появят разсади на плевели, използвайте мотика, за да ги отстраните.

Животните не са разрешени.

Елените и зайците, например, могат да нанесат поражения в ядливата градина. Изисква се бариера с височина 8 фута, за да не се допускат елени в парка. Зайците и други буренясали вредители няма да могат да си проправят път през оградата, която трябва да се простира на 6 инча под почвата.

Защита от разрушителни насекоми

Ръчното събиране на гигантски насекоми и гъсеници (и изхвърлянето им в кофа с кална вода) е безопасна и ефективна техника за справяне с малки зарази. Ако имате много насекоми, опитайте спрейове с инсектициден сапун, които се предлагат в повечето градински центрове. Спазвайте инструкциите на производителя за всички средства за борба с вредителите, които използвате.

Борба с гъбични инфекции

Като поливате почвата, а не листата на растенията, можете да намалите риска от гъбични заболявания. Ако ще използвате пръскачка, поливайте първо сутрин, за да имат листата време да изсъхнат преди настъпването на нощта. Ако някое растение се зарази с болест, отстранете го възможно най-скоро и го изхвърлете; не компостирайте болни растения. Отглеждането на устойчиви на болести видове зеленчуци и смяната на мястото на растенията всяка година (ротация на културите) са още два начина да се избегне създаването на популации от болестотворни бактерии.